maandag 19 december 2022

50 brieven - het doet ertoe

Er zijn van die geijkte terugkijkmomenten. Oudjaarsdag bijvoorbeeld; hoe was het afgelopen jaar, welke hoogte- en dieptepunten hebben we beleefd? De verjaardag van  je kind: toen je geboren werd was opa een muurtje aan het bouwen... Dat muurtje moest toen maar even wachten.

Ik werd 50, bijna een maand geleden. 50 jaren om op terug te kijken. 50 jaren die niet altijd over de snelweg gingen, en ook niet altijd langs rustige provinciale wegen, maar ook over hobbelige weggetjes met kuilen en scherpe stenen en diepe afgronden ernaast, dwaalwegen en waarbeniknouweerpaden. Maar ook prachtige uitzichten, adembenemende landschappen en kronkelpaadjes van na elke bocht ontdek je wat.

In die 50 jaren hebben veel mensen even of langer met me meegelopen. Sommigen mijn hele leven, anderen alleen toen ik klein was, of juist pas sinds kort. Mensen die me gewoon gezelschap hielden op mijn reis, die me de weg wezen, die me vasthielden als ik bijna in de afgrond gleed of me overeind hielpen als ik struikelde over een steen. Of juist mensen die mijn voetstappen volgden, die ik de weg mocht wijzen of met wie ik samen op zoek ging naar de leukste paadjes en een zacht bloemenweitje om even samen genietend uit te rusten.

Al die mensen, ze zijn en waren zo waardevol en zo belangrijk, en misschien wisten ze het niet eens. 

En daarom ben ik gaan schrijven. 50 brieven. 50 brieven aan 50 mensen die iets hebben toegevoegd, verschil hebben gemaakt. Een bijzondere onderneming en een reis op zich. Ik kocht mooi briefpapier en kleurige postzegels en ging aan de gang, mezelf maar een paar restricties opleggend: met de hand geschreven, eerlijk, en niet meer dan een blaadje per persoon, twee kantjes, anders was het eind zoek. Er ging een begeleidend briefje bij met het waarom van mijn schrijven en dat iedereen zelf mocht weten of 'ie terugschreef. 



Ik schreef aan mijn tante, aan een vriendin van vroeger, een vriendin van nu, vriendinnen van vroeger en nu, van bijna heel mijn leven.

Ik schreef aan de kleuterjuf uit de tijd dat mijn moeder overleed. Nu, als volwassen juf van een kleutergroep kan ik me slechts inbeelden hoe diep zo'n gebeurtenis je als juf moet raken. Ze deed iets bijzonders en maakte verschil: de andere kleuters hadden een door hun moeder gemaakte gymtas. De juf maakte die van mij: Een witte katoenen tas met aantrektouwtjes en een applicatie van Bobo het konijn, speciaal voor mij. 


Ik schreef aan de lieve invaljuf van de lagere school, die net een beetje meer voor me zorgde dan voor een ander kind, en die bovendien zo heerlijk voorlas uit Kruimeltje, elke keer als ze er was een stukje verder. Ademloos luisteren en stiekem van binnen een beetje juichen als de echte juf of meester ziek was.

Ik schreef aan mijn klassenleraar van de middelbare school, die zag dat elke dag koken voor een 15-jarige puber invloed kan hebben op schoolprestaties en daarom een goed woordje voor me deed bij de rapportvergadering. Ondanks de normering ging ik over van de derde naar de vierde.

Ik schreef aan mijn mentor op de Pabo, die mij overeind trok toen ik dacht dat het niet meer ging lukken en me als cadeautje 3 stronkjes witlof gaf toen ik na zeven jaar studie met lof afstudeerde,  witlof met een lintje erom.

Ik schreef aan de directeur van de eerste school waar ik werkte, die zag wat ik nog te leren had en bereid was me dat te leren, ook in haar vrije tijd. Ze zag wie ik kon zijn en wees me een stukje de weg. En aan de adjunct-directeur, met wie ik zulke mooie gesprekken had. We  lieten elkaar stralen.

Ik schreef aan collega's, aan vrienden van mijn vader, aan buren van vroeger. 

En ik schreef aan de belangrijkste mensen in mijn leven, mijn man en mijn kinderen. 

50 mensen kregen een brief, onverwacht, onaangekondigd. En hoewel ik had geschreven dat ze zelf mochten weten of ze antwoordden, deden ze dat bijna allemaal. Prachtige post, kaarten, brieven, appjes en mailtjes. Veel mensen hadden het nooit door gehad, hoe belangrijk ze waren, dat ze echt verschil hadden uitgemaakt. Dat mijn leven er door hen anders, mooier, leuker op werd. Voor velen was het bovendien de eerste handgeschreven brief die ze in jaren hadden ontvangen.

Het mooiste antwoord kwam van mijn oudste dochter: 50 dingen die ze in de afgelopen 21 jaar van me geleerd heeft: 

- je hebt me geleerd om al het eten te proberen
- maar ook dat het niet erg is om iets niet te lusten
- je hebt me geleerd dat het nooit te laat is om iets nieuws te leren
- je hebt me geleerd dat doe-cadeautjes waardevoller zijn dan heb-cadeautjes
- je hebt me geleerd om nooit pindakaas te eten in openbare ruimtes
- je hebt me geleerd dat verlegen zijn geen probleem is
- en dat het ook geen reden is voor andere mensen om over je heen te praten
- je hebt me geleerd om altijd vriendelijk hoi terug te zeggen, ook al heb je geen idee wie je net groette
- je hebt met geleerd tevreden te zijn met de kleine dingen

en zo nog 41 prachtige, grappige, ontroerende leerpunten. Een cadeau op zich, waarvan ik een kopie in mijn agenda bewaar, die zal meegaan naar mijn volgende agenda en elke agenda die daarop volgt.

Het schrijven van de brieven, en het lezen van de antwoorden, heeft me iets bijzonders gebracht. Het doet me, nog meer dan voorheen, beseffen hoe belangrijk we voor elkaar zijn. Het maakt uit wat je doet, wat je zegt, wie je bent. En dat wist ik al wel, natuurlijk wist ik dat, maar ik ben me er weer even diep van bewust. Wat ik zeg, wat ik doe, wie ik ben, het maakt uit. Het kan verschil maken in het leven van iemand met wie ik even meeloop, een vriend, vriendin, een leerling, of de buschauffeur die ik vriendelijk goedemorgen wens. Het doet ertoe.



woensdag 14 december 2022

De weg terug

"Kijk daar is water."
"Ja, maar nu is het ijs"
"Ik durf daar wil in hoor, als het gewoon water is. Maar dat kan niet want dan word ik opgevreten door de krokodillen en dan ben ik helemaal dood"
"Dan moest je dat maar niet doen he?"

Nee, we blijven netjes op het paadje en zorgen dat we niet in het vijvertje met de krokodillen belanden, ook al is het nu bevroren. Want je weet maar nooit.

Ik loop gezellig keuvelend met een klein opvallend groepje kleuters van school naar de gymzaal. We zijn als eerste aan de beurt en de meeste kinderen worden bij de gymzaal gebracht, maar vier kleuters lopen elke week met mij mee. Drie ervan hebben fluorescerende hesjes aan, want een vierde hesje hebben we niet. Soms lopen we te zingen (a pee cee die ee en jee, ha ie kee paa ellobello wee), maar meestal kletsen we over wat we zien, over het pretpark waar een Ellobellomeisje geweest is, de zwemles van Hobbeljochie of over het broertje van Zachtgenietkleuter.

Als we bijna bij de gymzaal zijn, lopen we over een stoep langs een strookje grasveld waar duidelijk ook veel huisdieren hun dagelijkse rondje lopen met hun baasjes. Nee Ellobellomeisje, we gaan niet in het gras lopen, want daar ligt veel te veel hondenpoep.

"Ik weet waarom honden poepen!" Zachtgenietkleuter heeft hier kennelijk een studie van gemaakt. "Nou, vertel eens, waarom poepen honden?" "Nou, als ze dan de weg kwijt zijn, dan kunnen ze gewoon de poep volgen en dan komen ze wel weer thuis!" Ik moet toegeven, dit is nieuwe kennis voor mij.

De gymles verloopt vrolijk. De gymjuf heeft wel zes verschillende activiteiten klaargezet en we verdelen de klas in kleine groepjes. We balanceren, mikken ballen uit een kerstboom, mikken versieringen in een kerstboom en schommelen op de arrenslee. En we versieren de kerstman, of een levende kerstboom. Telkens wordt er heen en weer gerend om touwen, hoepels, pittenzakken en ringen om een kind te hangen, steeds mooier. 


"Juf! Mogen we jou versieren?" Blond pretoogje, Grote Vrolijkerd en Rustigtoekijkventje komen naar me toe gerend. Ik voel er wel voor vandaag, versierd worden. Met een beetje hulp van de gymjuf, want mijn hoofd is natuurlijk wel erg hoog en vrij onbereikbaar voor een kleuter, versieren ze me zoals ik nog nooit versierd ben.

Het slaat nogal een gat in mijn dag, mijn enige dag met de kleuters, zo'n gymles. Maar ik geniet er ook ontzettend van. Ik zie hoe kleine vent met donkere ogen, die in de klas best onzeker kan zijn, in de gymzaal tot bloei komt. Mikken, springen, balanceren, met zijn lenige, handige lijf is hij de grootste en stoerste klasgenoten de baas. Ik zie hoe Nietmeerzominimeisje grote hoogtes en smalle randjes eng vindt, maar spelletjes wonderlijk snel doorziet, en vooral hoe leuk alle kleuters de gymlessen vinden.

En na de gym lopen we met de hele groep terug naar school. Toch handig, zo'n stoep langs een poepveldje, kunnen we in ieder geval niet verdwalen...


donderdag 1 december 2022

Samen

 "Ze worden steeds slimmer he?"

Mijn stagiair komt grinnikend naar me toegelopen. Hij heeft iets gezien dat mij is ontgaan. Ik kijk om me heen en zie niets bijzonders. De kinderen zijn lekker aan het spelen, het is rustig en gezellig in de klas. Dat op zich is het best waard om genoemd te worden, zo in de week voor het grootste kinderfeest van het jaar. 

Mijn stel lijkt weinig hinder te ondervinden van de onrust die heerst in andere kleutergroepen en
gezinnen met jonge kinderen. Vanochtend hebben we pietengym gedaan. op het dak klimmen en pakjes door de schoorsteen gooien, klauteren, balanceren over een hoge wiebelende balk, springen, zwaaien, we kunnen het allemaal. Alle kleuters hebben trots hun pietendiploma in ontvangst genomen. De Sint hoeft zich weinig zorgen meer te maken over het pietentekort, ik heb er zo 21 die hij kan lenen, mocht de nood aan de man zijn.

En nu zijn we in de klas aan het werk. Ik-weet-wat-ik-wilmeisje heeft al twee grote puzzels gemaakt. Ze dacht dat ze dat niet kon, puzzelen, maar ineens heeft ze het door. Twee puzzels van 49 stukjes, en samen zijn we trots. Ik plak een sticker op haar hand, want zoveel doorzettingsvermogen mag gevierd. worden.


Kleine dondersteen en kleine druktemaker zijn vandaag niet aan het donderstenen en aan het druktemaken. Ze zijn ook aan het puzzelen, een nog grotere puzzel. Met zijn tweetjes. Op de tafel. Niet alleen de puzzel ligt op de tafel, ze zitten er zelf ook bij. Het mag eigenlijk niet, een tafel is niet om op te zitten. Maar het gaat zo gebroederlijk en gezellig, en ik kan nog best een poosje langer zonder gedondersteen en gedruktemaak. Ik laat het gaan en even later komen ze trots laten zien dat de puzzel helemaal af is. 

Minidromertje is aan het borduren, helemaal langs het randje van een borduurkaart, en mijn veelvoelbommetje maakt een horloge. Hij kijkt naar de klok, een beetje geholpen door juf Marja (en na de 6 komt de...?) en schrijft de cijfers het rondje dat hij heeft getekend. We mochten eigenlijk niet tekenen 's ochtends, maar ik besef dat het leven van zowel veelvoelbommetje als juf veel gemakkelijker is als ik dit een rekenactiviteit vind en dus toesta. Even later loopt hij trots met zijn horloge om zijn arm door de klas. 

In de middag mag het wel, tekenen en kleuren. Ik zet Sinterklaasliedjes aan op het digibord en al tekenend zingen de kinderen mee. Zelfs pretoogje en grote vrolijkerd, twee echte speelkleuters die graag bouwen en sjouwen zijn aan het kleuren, Samen op een kleurplaat, want in hun eentje krijgen ze 't toch nooit af.


Ik kijk mijn stagiair vragend aan. Steeds slimmer? Wat bedoelt hij nou?

Slimme tante en keurig dametje hadden bij hem in de buurt gespeeld. Heel toevallig moeten ze altijd net tegelijk naar de wc, gek is dat. En dan duurt het altijd best een poosje tot ze weer terug zijn. Sommige dingen gaan nou eenmaal sneller in je eentje. Dus als ze samen bij me komen "Juf, ik moet plassen!" "Ik moet ook plassen!" dan weten ze heel goed wat het antwoord is. Eerst slimme tante, en als slimme tante terug is mag keurig dametje. Of andersom, maar niet tegelijk. 

Deze keer was alleen keurig dametje bij me geweest. "Juf, mag ik plassen?" Ze stond er alleen en het mocht. Maar ze had me mooi tuk, want ze was helemaal niet alleen. Slimme tante was er al, die had het alleen niet aan mij gevraagd, maar aan mijn stagiair. Alleen gaat sneller, maar samen is veel gezelliger!

Grijnzend kijk ik hem aan. Ja, ze worden steeds slimmer.